Haber

Deprem Bölgesinde ‘Narenciye Hasadı’ Uyarısı

AKDENİZ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Hatay başta olmak üzere narenciye üretiminin yüzde 60’ı depremden etkilenen bölgelerde üretiliyor. Ürünlerin hasat zamanı geliyor.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremde on binlerce insan hayatını kaybederken, binlerce iş yeri de hasar gördü. Depremden etkilenen binlerce insan yaşamlarını sürdürmek için başka şehirlere göç etti. Deprem sonrası yaşanan göç nedeniyle bölgede tarım faaliyetleri kısa süreli de olsa kesintiye uğradı.

Özellikle Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 60’ının yapıldığı Shake bölgesindeki şehirler, yaş meyve ihracatının da yüzde 40’ını sağlıyor. Bölgede bazı turunçgillerin hasat zamanı geldi, bazılarının da hasadı yaklaşıyor. Hasadın kesintiye uğraması ve meyvenin ağaçta kalması durumunda bir sonraki yıl üründe düşük verim yaşanabileceği, böyle bir gelişmede bir sonraki yılın ihracat rakamlarının düşebileceği kaydedildi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, depremden etkilenen 11 ilin Türkiye’de özellikle meyvecilikte değerli potansiyele sahip olduğunu söyledi. prof. Erkan, “Hatay başta olmak üzere Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 60’ı deprem bölgelerinde üretiliyor. Bu bölgede bu hasatların zamanında yapılması gerekiyor. Hasat zamanında tamamlanmazsa gelecek yıl ürünler de düşebilir. Hasat gecikirse meyve kalitesi de bozulabilir.” söz konusu.

Bölgedeki çiftçilere destek olunması gerektiğini belirten Prof. , meyvecilik işlemlerinin acilen yapılması gerekiyor.Türkiye buğday üretiminde de değerli bir yere sahip.Üreticilerin de mevsimi.Bunu dikkate alarak tam tepe gübre dediğimiz gübrelemenin bir an önce yapılması gerekiyor. Üreticiye gübre ve mazot desteği de üretimin devamlılığı açısından son derece önemli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu